Bloemkool

image

Ik hou van groente. Altijd al maar nu ik de strijd met de pakjes boter ben aangegaan nog veel meer. Ze bevatten weinig calorieën, zijn een bron van vezels, vitaminen en mineralen en zijn lekker veelzijdig. Je kunt er zonder schuldgevoel echt bergen van eten. En dat doe ik dus ook. Ik maak ze in alle soorten, maten, smaken en bereidingen en ik dacht eigenlijk dat ze voor mij niet zo heel veel verrassingen meer bevatten. Maar niets is minder waar! De openbaring kwam in de vorm van het saaie en bleekneuzige zusje van de broccoli: de bloemkool! Niet als sufgekookte drap met een papje en zelfs niet vermomd als lekkere Indiase curry maar als serieuze concurrent van een broodje, een biefstuk of een pizza! Ja, je leest het goed! En het grappige is dat de bloemkool zich in deze concurrentiestrijd als een kameleon in zijn nieuwe jasje past en nog maar nauwelijks als zichzelf te herkennen is. Ik maakte al Indiaas gekruide bloemkoolbroodjes met komijnzaadjes, nigellazaad, kurkuma, ui en koriander, een Italiaanse variant met rozemarijn, tijm, knoflook en parmezaan en eentje met allerlei zaden en pitten. Allemaal even lekker en verrassend!

Ook de bloemkoolpizza was een voltreffer. Ik geef jullie hierbij een basisrecept maar voel je vrij om er lekker mee te experimenteren en zo jouw eigen gezonde variant van deze notoire dikmaker te creëren.

Wat heb je nodig (voor 1 pizza):

  • 400 gram bloemkoolrijst (tegenwoordig kant en klaar te koop bij de AH en anders zelf raspen of malen in de keukenmachine)
  • Handje parmezaan
  • 1 ei
  • Peper en zout

Voor er op:

  • Tomatensaus (ik maak m zelf van passata met wat oregano, peper en zout)
  • Alles wat je lekker vindt op een pizza (ik gebruikte een halve bol buffelmozzarella, champignons, parmaham, rucola, bascilicum en truffelolie)

Kook om te beginnen de bloemkool in 5 minuten gaar in de magnetron. Laat afkoelen en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Dit gaat het beste in een schone theedoek. Meng wat overblijft met het ei, de parmezaan en wat zout en peper. Vorm hier op een stuk bakpapier een mooie egale pizzabodem van. Maak m vooral niet te dik. Bak dit ongeveer 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde heteluchtoven of tot de bodem mooi goudbruin van kleur is. Ik gebruikte een pizzasteen maar als je die niet hebt, is een gewone bakplaat natuurlijk ook prima. Als je bodem goudbruin is, kun je hem naar hartelust bedekken met je favoriete pizzatopping, in mijn geval dus een laagje verse tomatensaus, wat paddestoelen, verse bascilicum en een half bolletje mozzarella. Dan even terug in de oven om de kaas te laten smelten en als laatste bestrooien met een handje rucola, wat plakjes parmaham en een straaltje truffelolie. Hoe diëten een feestje kan zijn!

 

3 thoughts on “Bloemkool

Leave a comment