Ceviche

Ik ga op vakantie en ik neem mee: Een enorme berg spullen die wordt uitgezocht en ingepakt aan de hand van een 5 A4-tjes tellende checklist. Voor mijn kleding heb ik aan minder dan een half A4-tje voldoende. 1 A4-tje is bestemd voor alle kampeerbenodigdheden, nog 1 A4-tje voor zonnebrandmiddel, spelletjes, boeken, medicijnen etcetera en ruim 2 A4 voor keukenspulletjes en etenswaren. Je begrijpt: ook op de camping wordt er aan de tafel van Kim goed gegeten!  Je zal maar een onbedwingbare behoefte hebben aan een goede groene curry  (in de meeste vakantielanden moeilijk te krijgen), hoognodig je ui in onderstaand recept flinterdun willen snijden op je eigen mandoline of onverwacht twaalf man te eten krijgen! Toch?

Een van mijn favoriete vakantie-uitjes is, het zal jullie niet verbazen, een bezoek aan de lokale boerenmarkt of de plaatselijke (liefst mega grote!) supermarkt. Uren kan ik daar volmaakt gelukkig zoetbrengen met het bestuderen van het aanbod. Er gaat steevast een uitpuilende boodschappentas mee naar de camping en een halve aanhanger vol lokale specialiteiten mee terug naar Nederland. Dat een deel daarvan hier thuis dan vervolgens vergeten achterin een kast blijft liggen, mag de pret niet drukken. Het plezier van het uitzoeken, kopen en fantaseren wat ik er na de vakantie allemaal voor heerlijks mee kan maken, is ruim voldoende.

Maar ook voor iedereen die geen 3-pits gasfornuis, wokbrander, skottelbraai en bbq meesleept of zin heeft om op zijn vakantie uren te staan koken, valt er op de camping een zeer smakelijke maaltijd te bereiden. Als je net als ik altijd heel erg gelukkig wordt van het enorme aanbod aan verse vis in de zuid-Europese supermarkten, dan kan ik onderstaand recept aanbevelen: Ceviche! Heerlijk fris, lekker pittig en je kunt je brandertje voor dit gerecht zelfs helemaal in het IKEA opbergkrat laten zitten! De vis wordt namelijk gegaard in citroensap. Er komt geen vlammetje aan te pas. Prak voor erbij met een vork een grove guacemole, componeer een simpele salade met n goede olijfolie van de markt, en serveer er een knapperig vers brood van de plaatselijke boulangier en een lekker flesje lokale wijn bij en je hebt n heerlijk zomers feestje!

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 600 gram superverse vis
  • 2 -3 verse pepers
  • Sap van 4 limoenen (citroen of grapefruit kan eventueel ook)
  • Een bosje verse koriander of peterselie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje verse gember van 1 cm
  • Peper en zout
  • Optioneel: n paar tomaten in kleine blokjes, wat ringetjes lente-ui, wat dobbelsteentjes komkommer of avocado of wat granaatappelpitjes 

Er zijn enorm veel theorieën over en recepten voor de juist bereiding van ceviche. Elk zuid-Amerikaans land heeft er wel een aantal. Maar op de camping gaan we niet moeilijk doen over amarillopasta en tijgermelk. We houden het simpel en vooral heel lekker! 

Het succes van je ceviche staat of valt altijd met de versheid van je vis. Echt verse vis ruikt naar de zee, heeft glanzende ogen, rode kieuwen en voelt stevig aan. Laat de vis in de supermarkt of bij de visboer schoonmaken en fileren. Snijd hem zodra je bij de tent, of in je huis of appartement bent aangekomen in mooie plakjes of blokjes. Zorg dat alle stukjes ongeveer even groot zijn zodat ze even snel garen. Doe de stukjes in n kom. Snijd de ui doormidden en daarna in flinterdunne plakjes. Leg deze een paar minuten in bij voorkeur ijskoud water om ze wat milder te maken. Pers of knijp de limoenen uit. Dit gaat bijvoorbeeld prima met een vork. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten eventueel uit de pepertjes (afhankelijk van hoe pittig de pepers zijn of hoe spicy je de ceviche wilt hebben). Snijd ze samen met de knoflook en gember fijn. Hak de koriander of peterselie grof. Meng alles samen met n snuf zout en wat peper door de vis, eventueel aangevuld met een van de ingrediēnten uit het ‘optioneel’-lijstje. Maar maak het niet te gek:  De eenvoud is de kracht van het gerecht! Laat de vis even marineren. Ergens tussen de 10 minuten (licht gegaard maar nog rauw van binnen) tot 30 minuten (helemaal gaar maar nog niet uit elkaar vallend) is ideaal,. Hoewel sommigen van mening zijn dat n nacht marineren en n vis die in vlokjes uit elkaar valt de enige juiste manier is om ceviche te serveren. Op de camping kunnen we met die discussie gelijk afrekenen: zelfs ik heb daar niet de koelcapaciteit om vis n nacht verantwoord te laten garen. Een kwartiertje is wat mij betreft dan ook helemaal top. Scheur het brood in stukken, schenk die wijn maar in en smullen maar!

NB de foto bij dit blogbericht is niet van mij maar ergens van internet geplukt. Ik vertrek namelijk pas over n paar dagen naar die camping en verheug me enorm op de ceviche en alle andere lekkere dingen die ik daar ongetwijfeld ga maken en eten. De foto’s daarvan houden jullie tegoed! Fijne vakantie! 

Advertisements

2 thoughts on “Ceviche

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s