Bloemkoolbroodjes

Ik zei het al eerder: bloemkool is geweldig! Ik weet dat de jaarlijkse lintjesregen net geweest is maar wat mij betreft verdient deze kameleontische supergroente een onderscheiding. Ik vermoed dat Wim-Lex en Max ook met enige regelmaat worstelen met een boterbergje op de koninklijke ledematen en wil ze graag via deze weg attent maken op de ongekende en verrassende mogelijkheden van deze oer-Hollandse groente. Ik heb er voor deze gelegenheid voor gekozen de broodjes koninklijk goud te kleuren met wat kurkuma en heb ze gepresenteerd op een schaal die op de lunch- of dinertafel van De Eikenhorst mijns inziens niet zou misstaan. De broodjes zijn verder op smaak gebracht met wat ketoembar, komijnzaadjes, nigellazaad en verse koriander en zijn als finishing touch bestrooid met wat knoflook sesamzaadjes. Een ideale koolhydraat-arme broodvervanger van slechts 65 calorieën per broodje. Super lekker om warm te eten bij de avondmaaltijd maar in de koelkast zeker een aantal dagen houdbaar en ook heerlijk als lunch met wat avocado, tomaat, hüttenkase en/of gerookte kip of makreel. 

Wat heb je nodig (voor 10 kleine broodjes):

  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 50-60 gram amandel- en/of kikkererwten- en/of kokosmeel
  • Zout en peper
  • Handje pompoenpitten en/of zonnebloemzaden en sesamzaadjes
  • 1/2 tl wijnsteenpoeder (of bakpoeder als je dat niet hebt)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1 tl nigellazaad
  • Handje verse koriander

Verwarm je oven (hete lucht stand) voor op 180 graden. Meng alle ingredienten met je handen door elkaar. Het lijkt een heel los mengesel en je vraagt je af of dat goed komt maar dat doet het. Echt! En als het toch te los blijft, dan kun je eventueel nog wat meer ei toevoegen. Maak met vochtige handen balletjes van het mengsel en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Garneer met wat achtergehouden sesam of andere zaadjes. Druk ze iets aan maar zorg dat ze niet scheuren. Bak de broodjes in 25-30 minuten af of tot ze goudbruin zijn.

Wellicht ten overvloede: ik heb zoals gezegd gekozen voor een wat Indiaas aandoend kruidenmengsel maar met Italiaanse kruiden en wat Parmezaan, ui en knoflook zijn ze ook heerlijk. Gebruik je fantasie en maak ze zoals jij ze lekker vindt. Eet smakelijk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s