Pompoenspaghetti met wilde spinazie, oesterzwammen en in yoghurt gemarineerde kip

Mijn tafelheer is geen paddestoelenliefhebber. En dat is dan nog zacht uitgedrukt. Hij klaagt zelfs al wanneer ze in de koelkast liggen want dan ‘smaakt al zijn eten naar paddestoel’. Hij overdrijft graag. In gezelschap verkondigt hij vaak dat hij er allergisch voor is maar dat is onzin. Hij krijgt er alleen maar buikpijn van wanneer hij weet dat hij ze eet. Hij is namelijk ook n hypochonder. Ik daarentegen ben er dol op en eet ze zodra hij n avond niet thuis is, bijna altijd als we uit eten gaan en met graagte wanneer we bij vrienden eten die per ongeluk niet op de hoogte zijn van zijn ‘allergie’.

Wie schetst dan ook mijn verbazing toen hij vorige week binnen kwam met een bijzonder onwaarschijnlijk en verrassend cadeau: een oesterzwammen kweekbaal! Een nog het meest op tempeh lijkende grote klomp in n plastic zak die na n paar dagen pappen en nathouden kleine witte puntjes begon te vertonen. Die puntjes groeiden vervolgens in n paar dagen uit tot prachtige grote kammen oesterzwammen. Je zag ze bijna groeien, zo hard ging het. Ik werd er heel blij van! Uiteraard betekende dit dat we veel oesterzwammen moesten eten deze week en laat dat nou gelukkig de enige paddestoel zijn die hij wel verdraagt. Na biefstuk met oesterzwammen en groenten (met oesterzwammen) in oestersaus was het vandaag tijd voor n heerlijk low-carb pastaatje. De kweekbaal is nu leeg maar na twee weken rust kun je het hele proces nog een keer herhalen. En daarna nog n derde keer. In totaal kan het wel 800 gram opleveren. Dat zijn de betere cadeautjes! 

Wat heb je nodig (voor 2-3 personen):

 • 400 gram pompoenspaghetti (te koop bij de AH of zelf maken met n spirelli)
 • 250 gram kipfilet
 • 1-2 el yoghurt (ik gebruikte Skyr)
 • 3-4 tenen knoflook
 • 50 gram (le Puy) linzen
 • Groentenbouillon blokje
 • 2 grote uien in halve ringen
 • Balsamico
 • 400 gram wilde spinazie
 • 150 gram oesterzwammen
 • 10 salieblaadjes
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • Parmezaanse kaas

Snijd de kip in repen en marineer  die minimaal n uur in de yoghurt met n teen knoflook uit te knijper en wat zout en peper. Door de zuren in de yoghurt blijft de filet lekker mals. Bak ze daarna goudbruin in een scheutje olie.

Kook de linzen gaar in water met n groentenbouillon blokje en zet apart.

Bak in n klein pannetje de salieblaadjes krokant in n flinke scheut olijfolie. Haal uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier. (Een deel van de olie kun je straks gebruiken voor het bakken van de pompoenspaghetti en de spinazie.)

Karameliseer de uienringen op n laag pitje in olijfolie met n snuf zout. Roer regelmatig maar laat het proces verder rustig zijn gang gaan. Het duurt wel n kwartiertje voor ze de gewenste kleur hebben. Roer wanneer de ui mooi bruin is geworden een theelepel balsamico door de uien heen voor n nog diepere smaak.

Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak ook die bruin in wat olijfolie met knoflook.

Roerbak als laatste de spinazie met opnieuw n teen knoflook en wat zout en peper en in n andere wok de pompoenspaghetti in de salie-olie.

Maak n bord mooi op met de pompoen, spinazie, ui, oesterzwammen, linzen en de repen kipfilet. Sluit af met wat geraspte Parmezaan en de gefrituurde salieblaadjes. Eet smakelijk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s