Griekse quinoa salade

image

Ongeveer een kilo (4 pakjes boter!) per week gaat er af. Niet slecht, vind ik zelf. En dat zonder hongergevoel en met een doorgaans zeer smakelijke en verantwoorde maaltijd op tafel. Hoe ik dat doe, vroeg iemand mij van de week. Op de een of andere manier heeft iedereen namelijk altijd het idee dat je vooral heel veel dingen niet mag wanneer je probeert af te vallen. Dat je moet afzien. En daar zit dus precies de crux: Je kunt beter inzoomen op de dingen die je wél mag. En dat is best veel en kan verdomd lekker zijn. Het is dus meer een kwestie van anders eten en anders met voeding omgaan dan van dingen laten en geloof me, dat is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt. Ik denk dat ik zelfs meer en in ieder geval vaker en regelmatiger eet dan hier voor. Het kost iets meer tijd maar hé, je bent foodie of je bent het niet en het resultaat is absoluut motiverend!

Om je een voorbeeld te geven van wat ik zoal op een dag eet: ik begin ‘s ochtends met een groot glas water met citroen om het systeem even lekker door te spoelen, dan gaan er de noodzakelijke shotjes caffeine in en daarna maak ik een shake van vers fruit, amandelmelk, havervlokken en lijnzaad. Als lunch eet ik vaak n speltbol met avocado, huttenkase en gerookte zalm of met bijvoorbeeld roerei, tomaat, sla en een paar druppels truffelolie. Ook bak ik wel eens n omeletje met paddestoelen of eet ik een restje van de avond er voor of een grote kop (limabonen)soep met een bloemkoolbroodje of zo. Qua avondeten probeer ik zoveel mogelijk met de niet-lijnende tafelgenoten mee te eten. Zeker wat betreft groenten is dit meestal geen enkel probleem, daar maak ik nu gewoon nog wat meer van. Vlees hou ik mager en gooi ik wat vaker op de grill en we eten meer (vette) vis dan normaal. De koolhydraten in de maaltijd vervang ik door bijvoorbeeld (een stampotje of puree van) zoete aardappel, pompoen of knolselderij, courgettespaghetti ipv gewone pasta, quinoa met eventueel extra zaden, pitten of zilvervliesrijst ipv witte rijst en regelmatig een portie peulvruchten, bijvoorbeeld als aanvulling op een Mexicaanse maaltijd waarbij je de taco’s en tortilla’s dan laat liggen. Tussendoor eet ik verse (rauwe) groenten met of zonder humus, fruit, rijstwafels met avocado, tomaat en een plakje mager vlees (rookvlees of kip) of huttenkase en soms een handje noten. En ik drink heeeel veel water en kruidenthee.

Een superhandige app waar ik veel aan heb is de calorieënteller. Je kunt hier een dieetvorm kiezen die vervolgens wordt aangepast aan jouw lengte, leeftijd, dagritme en gewicht en kunt in een voedingsdagboek echt alle voedingsmiddelen invoeren die je maar kunt bedenken, compleet met merk, hoeveelheid en supermarkt waar je het hebt gekocht. De app rekent het aantal calorieën voor je uit en telt dat bij elkaar op maar berekent ook de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten die je binnen krijg en houdt alles keurig in een overzichtelijk schema voor je bij.

En dan nu een recept! In een koolhydraat-arm dieet kun je natuurlijk niet om de alom bejubelde quinoa heen. Ik heb niet veel met al dat superfood gedoe maar ben met een natte vinger te lijmen wanneer iets gewoon lekker is. En dat is quinoa. Nootachtig, met een prettige bite en te combineren met ongeveer alles wat je lekker vindt. Vandaag had ik zin in iets zomers dus het werd een Grieks geïnspireerde salade. Maar quinoa voelt zich ook prima thuis in een ‘risotto’ met bijvoorbeeld champignons of in een Aziatische of Marokkaanse maaltijd.

Wat heb je nodig (voor 4 personen)

  • 200 gram quinoa
  • Een (kippen of groenten) bouillonblokje
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode puntpaprika
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1 grote ui
  • een paar takjes verse rozemarijn en tijm
  • 2 fijngehakte tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 100 gram olijven (ik gebruik Kalamata)
  • 100 gram feta (light)
  • Blikje tonijn in water
  • verse peterselie
  • halve komkommer
  • wat partjes citroen

Kook de quinoa met het bouillonblokje gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de aubergine, ui, paprika en courgette in stukken en doe ze samen met de tomaatjes, de knoflook, rozemarijn, tijm, peper en zout in een grote ovenschaal of braadslee en besprenkel met wat olijfolie. Plaats deze schaal in een op 180 graden voorverwarmde oven en rooster de groenten tot ze gaar zijn en bruin beginnen te worden (ongeveer een half uur). Schep de gekookte quinoa door de groenten heen en schik alles op een mooie schaal. Garneer met de tonijn, feta, olijven, partjes citroen en gehakte peterselie en leg de plakjes komkommer er in een cirkel omheen. Ik heb het gegeten met verse tzatziki en wat knapperig gebakken brood en een extra scheutje olijfolie voor de niet lijnende tafelgenoten. Het enige dat er aan ontbrak was een stralend Grieks zonnetje. En misschien een lekker glas wijn…. maar die houd ik tegoed als ik van de zomer strak in mijn velletje ergens aan een Zuid-Europees zwembad lig!

2 thoughts on “Griekse quinoa salade

Leave a comment